Digital prosjektgjennomføring
Aker BP endrer utvikling og drift av felt ved hjelp av digital teknologi. Akkurat nå digitaliserer selskapet prosjektgjennomføringen i utviklingen av NOAKA-området. Data samles inn digitalt, og gjøres tilgjengelige for de som er involvert i prosjektet. Det øker effektiviteten og reduserer antall ingeniørtimer.
Produksjonsstart på det store NOAKA-området i Nordsjøen er forventet i 2027. Aker BP er operatør for den sørlige delen av området – NOA Fulla. Sammen med de strategiske partnerne Aker Solutions, Aize og Cognite, transformerer Aker BP prosjektgjennomføring ved å gjøre den digital.
Det lages en digital versjon av NOA Fulla, der alle data gjøres tilgjengelig for sluttbrukeren i arbeidsområdet til Aize.
Alle data i ett arbeidsområde
– Gjennom Aize kan jeg allerede nå visualisere hvordan NOA-plattformen vil se ut i framtiden. Jeg kan gjøre meg kjent med installasjonene og se om de er i samsvar med mine krav. Hvis ikke, kan jeg gi tilbakemelding på utformingen, forklarer Vidar Otnes. Otnes er leder for uttesting i NOA Fulla-prosjektet.
Det er hans ansvar å sikre at alt blir testet før systemene og plattformene overleveres til driftsorganisasjonen når produksjonen starter i 2027.
Bedre visualisering av byggemetode
En av modulene i Aize er “Visual construction planning», det vil si visuell byggeplanlegging.
Anders Tore Børtveit er leder for byggemetode for plattformdekkene til NOA i Aker Solutions. Han er involvert i utvikling av modulen for visuell byggeplanlegging.
Utviklingen av NOAKA-området blir nå modnet videre mot en endelig investeringsbeslutning og innsending av PUD-er innen utgangen av 2022. Ved godkjenning fra norske myndigheter, er planen å starte produksjonen av plattformdekkene til NOA på Aker Solutions-verftet på Stord i 2023.
– Jeg skal ha ansvaret for byggemetoden. Høy effektivitet og kvalitet i prosjektgjennomføringen er avgjørende for at store investeringsprosjekter skal bli lønnsomme i et stadig mer krevende marked, sier Børtveit.
Samarbeid med leverandører
Det er hundrevis av leverandører som bidrar til NOA Fulla-prosjektet. Det som er unikt med Aize er at løsningen er åpen for disse leverandørene. Alle kan dele data og samarbeide på et felles arbeidsområde.
– Vi går gjennom og samarbeider på det samme arbeidsområdet, noe som er en fordel både med tanke på effektivitet og kvalitet, sier leder for idriftsetting, Vidar Otnes.