Vel gjennomført storøvelse
I oktober arrangerte Aker BP, i samarbeid med flere operatører, leverandører, myndigheter og samarbeidspartnere, en omfattende beredskapsøvelse kalt Tveegg. Nå er evalueringen gjennomført, og viktige læringspunkter er identifisert.
– Navnet Tveegg viser til et tveegget sverd, som symboliserer balansen mellom to kritiske prosesser: operativ respons og helhetlig planlegging, forklarer prosjektleder Harald Kvernstrøm.
Øvelsen utfordret deltakerne til å håndtere både den akutte hendelsen og en strategisk planprosess samtidig. Ved å bruke ICS-metodikken (Incident Command System), som er en anerkjent standard for krisehåndtering, ble samarbeidet mellom aktørene effektivisert.
Stor deltakelse og samarbeid på tvers
Over 180 personer deltok i øvelsen, som ble gjennomført i Aker BPs lokaler i Jåttåvågen, med aktivitet også i Haugesund, Sirevåg og Farsund. NOFO (Norsk Oljevernforening For Operatørselskap) bidro fra sine fasiliteter på Forus.
For første gang ble assist-team-avtalen testet i praksis. Avtalen sikrer at operatørselskapene kan dele trent personell ved alvorlige hendelser på norsk sokkel.
– Det er krevende å organisere en øvelse av denne størrelsen, men læringsutbyttet er stort. Vi utfordrer både industrien og vår egen organisasjon, og ser at mange har fått nettverk og verdifulle erfaringer, sier Kvernstrøm.
Som aksjonsleder hadde Aker BP en nøkkelrolle. For å bemanne en robust beredskapsorganisasjon over tid vil det være nødvendig med støtte fra andre operatører og leverandører.
Effektive systemer og struktur
Alle som bidro i hendelseshåndteringen, ble møtt med tydelige rutiner for parkering, adgangskort og IT-tilgang. Et registreringssystem ga full oversikt over tilstedeværelse og rollene som var dekket. Basert på erfaringene fra øvelsen vil dette systemet videreutvikles.
ICS-metodikken, som har vært en gradvis innført standard i norsk olje- og gassindustri siden 2015, dannet grunnlaget for øvelsen. Tolv operatører og leverandører bidro med personell som jobbet på tvers av selskaper for å løse oppgavene så effektivt som mulig. Alle deltakerne hadde fullført ICS-kurs i forkant, noe som sikret en felles forståelse av roller og oppgaver. Deltakerne bar vester i ulike farger, som tydelig viste deres roller i ICS-strukturen, og samarbeidet tett for å håndtere scenarioet.
Realistisk og lærerik øvelse
For å gjøre øvelsen så realistisk som mulig jobbet en spillstab i et nærliggende kontor med å simulere hendelser, som krevde respons fra deltakerne. Samtidig overvåket kontrollører og evaluatorer øvelsen og vurderte prestasjonene med mål om å styrke beredskap og samarbeidsrutiner.
– Øvelsen bekreftet at assist-team-avtalen fungerer. Vi klarte å etablere samarbeid raskt og effektivt, men avdekket også forbedringspunkter, som vi må adressere for å styrke oss for fremtidige hendelser, sier Kvernstrøm.
Veien videre
Resultatene fra øvelsen gir grunnlag for videre utvikling og trening.
– Nå må vi fortsette å implementere forbedringene. Dette handler ikke bare om å bli bedre i beredskapssituasjoner, men også om å styrke industriens samlede interesser. Vi må sikre kontinuitet og bygge en robust beredskap for fremtiden, avslutter Kvernstrøm.
– Vi kommer til å dele erfaringene etter Tveegg-øvelsen med de andre operatørene, slik at det kan komme til nytte før neste store felleøvelse.