Vellykket fjerning av Valhall QP

Den gamle, nedstengte boligplattformen (Quarter Platform – QP) på Valhall-feltet ble fredag fjernet med det gigantiske fartøyet Pioneer Spirit. Fjerning av de eldste plattformene på feltsenteret er sentralt i den pågående moderniseringen av Valhallområdet.

Tungløftet ble utført om morgenen fredag 14. juni. Det tok to timer å fullføre løftet fra Pioneering Spirit gikk i posisjon til det 3800 tonn tunge plattformdekket var løftet over til fartøyet. Selve løfteoperasjonen var unnagjort på bare ni sekunder! Gangbroen som forbandt QP-plattformen til den nærliggende boreplattformen ble fjernet ved hjelp av en av fartøyets kraner tirsdag 11. juni.

– Sammen med Allseas og teamet på Pioneering Spirit har vi med denne løfteoperasjonen avsluttet to år med prosjektering, planlegging og andre forberedelser. Sikker og effektiv fjerning av QP-plattformen er en viktig milepæl for Valhall og for Aker BP, sier Per Mikal Hauge, områdedirektør for Valhall.

 

Fjerning av QP er den første løfteoperasjonen med Pioneering Spirit som inngår i rammeavtalen som Allseas inngikk med Aker BP i 2017 for transport-, installasjons- og fjerningstjenester til Valhall-feltet. QP-plattformen skal transporteres til Kværner på Stord for opphugging og resirkulering.

Et gigantisk felt
Valhall-feltet ble oppdaget i 1975 og satt i produksjon i 1982 med tre installasjoner; en prosess / produksjonsplattform, en boreplattform og en innkvarteringsplattform (QP). Senere ble en brønnhodeplattform (WP) og injeksjonsplattform (IP) installert. I januar 2013 startet produksjonen fra den nye prosess- og innkvarteringsplattformen (PH).

QP-plattformen er den første av de tre originale strukturene som skal fjernes fra feltsenteret. De resterende plattformene på feltet – IP, WP og PH – og Flanke-plattformene vil produsere i mange år til.

Valhall og Hod har produsert en milliard fat oljeekvivalenter (olje, gass og NGL). Det er mer enn tre ganger forventet produksjon ved åpningen av feltet i 1982.

– Det kontinuerlig høye aktivitetsnivået på Valhall, med samtidig boring av nye brønner på feltsenteret og på flankene, permanent plugging av nedstengte brønner, fjerning av de tre opprinnelige plattformene på feltsenteret og ikke minst installering av en ny brønnhodeplattform på vestflanken i nær fremtid, er en kraftfull demonstrasjon av vår vilje til å nå ambisjonen om å produsere ytterligere en milliard fat fra dette området, sier Per Mikal Hauge.Valhall vil dermed fortsette å skape mange arbeidsplasser og å genere store verdier til det norske samfunn.