Yggdrasil-området

Yggdrasil ligger mellom Alvheim og Oseberg i Nordsjøen. Området har flere olje- og gassfelt med brutto utvinnbare ressurser anslått til rundt 700 millioner fat oljeekvivalenter, med ytterligere oppsidepotensial.

Yggdrasil er den største pågående utbyggingen på norsk sokkel, og gjennom den åpnes et modent område i Nordsjøen. Området består av lisensgruppene Hugin, Fulla og Munin. Aker BP er operatør med Equinor og PGNiG Upstream Norway som lisenspartnere. Totale investeringer er prosjektert til 115 milliarder NOK (2022-kroner).

Utbyggingskonseptet
Det er planlagt omfattende ny infrastruktur i området. Konseptet består av en prosesseringsplattform med brønnområde og boligkvarter (Hugin A) som vil fungere som et områdesenter. Hugin A er planlagt med lav bemanning og skal også være periodisk ubemannet etter noen år i drift.

Munin, nord i området, er en ubemannet produksjonsplattform. Hugin A skal levere tjenester som mottak og stabilisering av olje og behandling av produsert vann til Munin, samt levere vann for injeksjon til produksjonsanleggene på havbunnen. Frøy-feltet utvikles med en normalt ubemannet brønnhodeplattform (Hugin B) som vil bli knyttet tilbake til Hugin A.

Yggdrasil representerer også en omfattende utbygging på havbunnen med totalt ni havbunnsrammer, rørledninger og kontrollkabler. Det er planlagt 55 brønner i området. 

Gass vil eksporteres gjennom et felles rør fra Hugin A via Munin til Statpipe og Kårstø, mens olje vil eksporteres gjennom et felles rør fra Hugin A til Grane oljerør og Stureterminalen. Det er etablert egne interessentskap for eksportrørene for gass og olje med Equinor som operatør.

Yggdrasil bygges ut med kraftforsyning fra land. Tilknytning til sentralnettet er i Samnanger i Vestland. Løsningen vil bidra til svært lave utslipp.

Hele Yggdrasil-området skal fjernstyres fra et integrert samhandlingssenter og kontrollrom på land i Stavanger. Gjennom utbyggingen setter lisenspartnerskapet en ny standard i måten å operere et felt på, med fjernstyrt drift, ubemannede plattformer, ny teknologi og datadrevne beslutninger og arbeidsprosesser. 

Ringvirkninger
Den norske andelen av investeringene i Yggdrasil er rundt 65 prosent, og prosjektet forventes å bidra til 65.000 årsverk i Norge gjennom områdets levetid. Omtrent halvparten av dette er i utbyggingsfasen. Det vil være aktivitet ved verft i Egersund, Stavanger, Haugesund, Stord, Verdal og Sandnessjøen, samt hos flere hundre leverandører over hele landet. I tillegg vil prosjektet gi aktivitet og arbeidsplasser for leverandører og verft over hele verden.

Energidepartementet godkjente utbyggingsplanene for Yggdrasil-området i juni 2023.