Hod B-plattformen trygt installert

Alliansen for bunnfaste plattformer med Aker BP, Aker Solutions og ABB leverer nok en plattform på planlagt tid, med høy kvalitet og uten skader på mennesker eller miljø. Fra første stålet ble kuttet til plattformen var installert gikk det bare ett år og to måneder.

Det 2000 tonn tunge plattformdekket ble plassert på understellet på Hod-feltet i den sørlige delen av Nordsjøen søndag.

−Plattformen leveres fra et norsk verft og med norske underleverandører. Den leveres i henhold til plan, på bare 14 måneder, midt i en pandemi. Det er en enorm prestasjon. Gratulerer til alle som har bidratt, sier, sier administrerende direktør Karl Johnny Hersvik i Aker BP.

Hod B seilte fra Verdal 04. august. 50 lærlinger ved Aker Solutions har gjennomført store deler av læreperioden sin på Hod B-prosjektet ved verftet i Verdal. Her står Aker Solutions og Aker BPs øverste ledere, Kjetel Digre (t.v.) og Karl Johnny Hersvik (t.h.), sammen med fire av dem, Elias Gebre Teklemariam, Dorte Emelie Jørstad, Eirik Thorhus og Tobias Green Granum.
Hod B seilte fra Verdal 04. august. 50 lærlinger ved Aker Solutions har gjennomført store deler av læreperioden sin på Hod B-prosjektet ved verftet i Verdal. Her står Aker Solutions og Aker BPs øverste ledere, Kjetel Digre (t.v.) og Karl Johnny Hersvik (t.h.), sammen med fire av dem, Elias Gebre Teklemariam, Dorte Emelie Jørstad, Eirik Thorhus og Tobias Green Granum.

Effekt av de midlertidige skatteendringene

Første stålet til Hod B ble kuttet ved Aker Solutions verft i Verdal bare timer etter at Stortinget vedtok midlertidige endringer i petroleumsskatten i juni i fjor. Skatteendringene ble innført for å stimulere til økte investeringer og dermed sikre norske arbeidsplasser i en svært krevende tid for olje- og gassindustrien.

Over hundre leverandørbedrifter over hele Norge har bidratt til Hod-utbyggingen. På det meste har rundt 550 personer fra Aker Solutions, alliansen og underleverandører arbeidet på Hod B-prosjektet ved verftet i Verdal. Mer enn 50 lærlinger har gjennomført store deler av fagopplæringen sin på prosjektet.

− Gjennom prosjekter som Hod skaper vi verdier både for selskapet, partnere, alliansepartnere, eiere og det norske samfunn. Vi bidrar også til å opprettholde en verdensledende leverandørindustri. Det gjør meg ekstra stolt at Aker BP gjennom Hod-prosjektet har bidratt til fagopplæringen til 50 lærlinger. Lærlingene, og industrien, har en kompetanse som er helt nødvendig framover. Allerede nå er flere av lærlingene på vei inn i fornybare prosjekter i Aker Solutions som for eksempel leveransen på sugeankre og havbunnsinstallasjoner til Hywind Tampen. Dette er det grønne skiftet i praksis, sier Hersvik.

Forbedringer gjennom allianser

Den første normalt ubemannede plattformen som alliansen for bunnfaste plattformer leverte, var Valhall Flanke Vest. Hod B er tilnærmet en kopi. 

− Gjennom Hod B leverer alliansen et produkt med veldig høy kvalitet og vi er skikkelig stolte av det de har fått til.  Vi har gjort oss viktige læringer i Valhall Flanke Vest-prosjektet, forbedret oss, og nå ser vi at vi klarer å jobbe enda raskere og enda mer effektivt sammen med alliansepartnerne våre på Hod B. Dette viser at alliansemodellen fungerer, og derfor er også denne modellen en viktig del av Aker BPs strategi, forklarer prosjektleder Rannveig Storebø.

Totalt fem allianser bidrar inn i Hod-prosjektet. Alliansene er integrert fra begynnelse til slutt i prosjektet og med det har Aker BP tatt alliansemodellen til et nytt nivå. 

Viktig for Valhalls framtid

Hod B skal fjernstyres fra Valhall. Det vil være svært lavt CO2-utslipp fra feltet som følge av kraft fra land. Aker BP og partner Pandion forventer at Hod skal produsere 40 millioner fat oljeekvivalenter. 

— Vi ser fram til å få Hod i produksjon i første kvartal neste år. Aker BP fortsetter å øke verdiskapningen fra giganten Valhall gjennom nye prosjekter og en stor pågående modernisering av området. Hod vil være et viktig bidrag for at Valhall skal nå ambisjonen om totalt to milliarder produserte fat fra området, sier Valhall-direktør Ole Johan Molvig.

Fram mot produksjonsstart i 2022 skal det gjennomføres flere undervannskampanjer i Hod-prosjektet med installasjon og oppkobling av gassløftrør, produksjonsrør og umbilical. Det pågår integrasjonsarbeid på Valhall feltsenter og til høsten kommer boreriggen Maersk Invincible for å bore produksjonsbrønner.

Totalt planlegger Aker BP å investere rundt 135 milliarder kroner i feltutviklingsprosjekter på norsk sokkel frem til 2028. Det vil tilføre mer enn 500 millioner fat til Aker BPs ressursbase og samtidig gi høy aktivitet, et stort antall arbeidsplasser for en rekke leverandører over store deler av landet – og dermed betydelige inntekter til både eiere og samfunn.