Byggestart for milliardprosjekt hos Worley Rosenberg

Worley Rosenberg, Aker Solutions og Aker BP feiret denne uken første stålkutt for utstyrsmodulen til den nye plattformen på Valhall feltsenter, PWP.   Oppdraget sikrer arbeid til over 1000 personer og over 50 lærlinger som tar fagbrev, ved verftet i Stavanger.

Vi får ikke en bedre start på 2024 enn dette. Oppdraget sikrer aktivitet i Norge og i Stavanger-regionen. Vi har helt bevisst valgt et solid norsk verft til å levere utstyrsmodulen, for å sikre aktivitet, bevare arbeidsplasser og utvikle kompetanse i industrien i Norge i perioden før fornybarprosjekter øker i omfang, sier Knut Sandvik, direktør for prosjekter i Aker BP.

I alt består Valhall PWP av tre store moduler på til sammen over 15.000 tonn. Rosenberg Worley skal levere utstyrsmodulen på 4800 tonn. Sammenstilling av PWP-plattformen vil skje på Stord.

-Det er knallbra å starte et nytt år med en så positiv markering. Utbyggingen går framover etter planen. Her på Rosenberg starter vi faktisk en måned tidligere enn planlagt takket være godt ingeniørarbeid og gode leveranser av alle involverte. Sammen med Worley Rosenberg skaper vi store verdier! En veldig fin tilleggsverdi er at leverandører langs kysten i hele Norge bygger kompetanse og videreutvikler teknologi samtidig med at de leverer til profitable utbyggingsprosjekt og sikrer arbeidsplasser, sier prosjektdirektør Rannveig Storebø i Aker BP. 

Prosjektdirektør for Valhall PWP-Fenris, Rannveig Storebø (til venstre) og ordfører i Stavanger, Sissel Knutsen Hegdal
Prosjektdirektør for Valhall PWP-Fenris, Rannveig Storebø (til venstre) og ordfører i Stavanger, Sissel Knutsen Hegdal

Aker BP (operatør) og lisenspartner Pandion gjennomfører en samordnet utbygging i Valhall-området. Prosjektet Valhall PWP-Fenris (PGNiG i Fenris-lisensen) leveres av alliansen for bunnfaste innretninger mellom Aker BP, Aker Solutions og ABB. Det er Aker Solutions som har kontrakten med Rosenberg Worley.

-Dette er et betydelig oppdrag for Rosenberg, og det største nybygget vi har hatt på 20 år. Det betyr at vi opprettholder høy aktivitet og bevarer kapasitet og kompetanse i forlengelsen av pågående prosjekter og inn mot satsingen i bærekraftige og fornybare markeder. Over 1000 av våre ansatte vil bidra på Valhall, samtidig som 50-60 lærlinger tar fagbrev her på Rosenberg.  Dette er ikke bare en tillitserklæring til oss, oppdraget er viktig for hele regionen, sier Jan Narvestad, administrerende direktør på Worley Rosenberg. 

-I Aker Solutions jobber vi aktivt for å beholde og utvikle kompetanse i industrien, og vi gleder oss over den høye aktiviteten Valhall-modulen sikrer her i Stavanger, der også vi er tungt representert. Lærlingene som bidrar på prosjektet her i Stavanger skal være med å bygge framtiden til industrien. Samarbeidet med Rosenberg Worley er et veldig godt eksempel på at vi, selv om vi er konkurrenter, evner å utnytte leverandørbasen til beste for industrien i Norge, sier Sturla Magnus, executive vice president, new build i Aker Solutions.

Valhall PWP-Fenris er et av de største utbyggingsprosjektene på norsk sokkel de neste årene, med totale investeringer på rundt 50 milliarder norske kroner. Utbyggingen omfatter en ny sentralt plassert produksjons- og brønnhodeplattform (PWP) på Valhall feltsenter, og en ubemannet installasjon (UI) ved Fenris, som ligger 50 kilometer unna og som kobles til Valhall gjennom utstyr og rørledninger på havbunnen. Produksjonsstart er planlagt i 2027.

I byggeperioden vil Valhall PWP-Fenris ha en andel av norsk innhold på over 65 prosent. Flere hundre norske leverandører bidrar til denne utbyggingen. 

Utstyrsmodulen blir 55 meter høy, 32 meter bred og 54 meter lang. Vekten blir om lag 4800 tonn. Den skal løftes ombord på en lekter og transporteres til Aker Solutions på Stord for å kobles på plattformdekket før transport ut til Valhall sommeren 2026.

-For oss markerer denne utbyggingen også at Valhall vil fortsette å levere inntekter til det norske samfunnet i flere tiår fremover. Og alle markeringer som denne, er et bevis på at vi nå leverer på ambisjonen om totalt to milliarder fat og økt verdiskapning fra Valhall-området, sier Storebø.

Lærlingene Adrian Mæle (til venstre) og Hichem Saada fikk æren av å trykke på knappen og markere at prosjektet er i gang med bygging av utstyrsmodulen til Valhalls nye plattform PWP